Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως ελευθερώνει τ' άλογα ο Ζωγράφος~Της Εύας Λόλιου

        Διήγημα
 Φωτογραφία της Eva Loliou.
  Ζωγραφική Γιώργος Φλουρής........ Ο ουρανός βαστούσε την βροχή, να μην λιώσουν τα καφέ χιόνια απ' τις σκεπές των σπιτιών στο χωριό. Οι καμινάδες έβηχαν πνιγμένες απ' την φύση που καίγονταν στα τζάκια και οι μαύρες κεφαλές των αλόγων είχαν μέσα τους φυλακισμένα όνειρα, ξαπλωμένες στα άχυρα του στάβλου που έκαιγε καρβουνιασμένος, χωρίς φλόγα..Κάποια άλλα λευκά άλογα κυλιόντουσαν στις λάσπες της θάλασσας...
.......Μα τι σκέφτομαι...Σα μια σφουγγαρίστρα βουτηγμένη σε βρώμικο νερό να λέρωσε τις σκέψεις μου... Λάθος... ο ουρανός άστραφτε σπαρμένος από αστέρια και μόλις ανέτειλε η σελήνη βάφοντας τους βράχους χρυσούς και τα μαύρα άλογα λευκά πάνω στις σκεπές...Μα τι λέω, στις σκεπές έλιωνε το τελευταίο χιόνι του Μάρτη και το χωριό ξεχώριζε πάνω στους αμμόλοφους...όπου λευκά άλογα κάλπαζαν ξέφρενα χλιμιντρίζοντας σπίθες..Λάθος, δε χλιμίντριζαν σπίθες, χτυπούσαν τα πόδια τους στη γη που πετούσε φλόγες..Και το χωριό ξεχώριζε πάνω στο βουνό. Μα οι φλόγες ήταν μέσα στη φού φού, πως μπερδεύτηκε έτσι ο νους μου..Αχ...ας ξαναπιάσω απ' την αρχή τα χρώματα και με την σειρά τα πινέλα.
...........Φταίει η κυρα Δέσποινα που δε καθαρίζει καλά την παλέτα και η σφουγγαρίστρα έχει γεράσει πια και δεν στύβει τα βρωμονέρια.
Ας περιμένω, σε λίγο θα σχολάσει η εκκλησιά. Ο παπάς θα με βοηθήσει να λευτερώσω τα άλογα μέσα απ'τις φλόγες στο χιονισμένο χωριό.
Α να μόλις περνά, να προλάβω! Βγαίνω άντυτη στο χιόνι,μα δε με νοιάζει. ''Να λευτερώσω τ' άλογα, πάτερ, νά καίγονται στο στάβλο μέσα στο χιόνι!'' και του τραβώ το χέρι. Καθόμαστε μπρος στον καμβά, τα χρώματα, τα πινέλα και τις λέξεις μου. Καθώς του εξιστορώ για το πως μπέρδεψα τις εικόνες μέσα μου, ο καλός ποιμένας των αλόγων, βγάζει τα χοντρά σχοινιά απ' τις κεφαλές τους και ξεκινά να ζωγραφίζει...
........Εύα -Δεκέμβρης μήνας. Ο ουρανός βαστάει το φεγγάρι ψηλά, γεμισμένο χρυσό, σπαρμένα άστρα πάνω στις λευκές στέγες των σπιτιών φωτίζουν το μικρό χωριό πάνω στο βουνό. Οι καμινάδες βήχουν ζεστές τις ευχές των παιδιών μέσα απ' τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες.
........Πάτερ Γιώργης - Μέσα στο στάβλο φυλακισμένα τρία μαύρα άλογα γέρνουν τις κεφαλές τους σε εξορισμένα στάχυα. Ένας άνεμος ζωγράφος, νά.. δες Εύα πως θα σύρει τώρα δα τα όνειρα τους, αρωματίζοντας τα με την θαλασσινή αύρα.. Η νύχτα θα δώσει το σκήπτρο της στην ημέρα και τα τρία άλογα θα χρωματιστούν λευκά. Ορίστε! έτοιμα και τα κύματα, άκου πως χτυπούν στα βράχια..
Κοίτα Εύα πως καλπάζουν ξέφρενα, ελεύθερα.. τρέχοντας κατά μήκος της αγριεμένης θάλασσας...
Εύα Λόλιου.
15/12/2016.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστόφορος Τριάντης~Δημιουργία~

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   Η δημιουργία είναι σαν ένα διάφανο σπίτι. Οι τοίχοι του είναι στερεωμένοι με πνοές ανέμων, μύθων και ιστοριών (παλαιών ημερών). Στις κόγχες υπάρχουν ζωγραφιές. Παριστάνονται: όνειρα, χθόνια χρώματα κι έναστρες νύχτες που γεννούν σκιάσεις και αχνοφωτίζουν τη ρυμοτομία.   Άχρονοι σκελετοί λέξεων είναι «ατάκτως ερριμμένοι» στην αυλή. Ολύμπια αγάλματα και μυθικά σύμβολα βρήκαν τον δρόμο τους και έφτασαν στο σπίτι για μετοχή στα υψηλά: προσευχές και ευαγγέλια. Μια ωραία συντροφιά για τον ιδιοκτήτη.   Στην κεντρική είσοδο είναι χαραγμένα γράμματα, λάμψεις για τα βαθιά μεσάνυχτα και τις μυστικές ώρες. Στα δωμάτια υπάρχουν καθρέφτες για ν’ αποκρυσταλλώνονται οι ιδέες και οι επιθυμίες. Στους διάδρομους, απαγορεύονται : τα μετριοπαθή αποτυπώματα, οι σημάνσεις λογαριασμών, αριθμών και ματαιοτήτων. Στην οροφή, οι ήλιοι καθορίζουν τις σκέψεις, την απραξία και την ανάπαυση.    Κι όλα τα στηρίγματα και οι κολόνες, είναι σαν φανέρωση (κι επιφάνια)  για πρόσωπα και χαρακτήρες. Η σκόνη, όση …

Κατερίνα Γιαννακοπούλου

3ο Βραβείο Ποίησης 22οΠαγκόσμιο Συνέδριο Ποίησης
ΩΔΗ ΣΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ
Η αυλαία έπεσε πριν ξεκινήσει το έργο επί σκηνής. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ζούμε σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαρκώς μεταβαλλόμενη. Ο καφτός λίβας εισχωρεί παντού και διαβρώνει τη σκέψη. Οι νύχτες όμως έρχονται κρύες κι “άρρωστες”, οι αστραπές “μαστίζουν” Κι εμείς μαζί τους πλαγιάζουμε στη σάπια πόλη… Κοιμόμαστε υπνωτισμένοι μέσα στο “ζωολογικό μας κήπο”. Οι μαύρες λάμπες του χρόνου σβήνουν η μια μετά την άλλη καθώς φωτίζουν το κλειστό τοπίο της ζωής μας. Ανοίγεις το παράθυρο κι οι θόρυβοι σε πνίγουν. Ασφυκτιάς απ’ τις φωνές του πλήθους…του απρόσωπου πλήθους. Η πόλη τριγυρνά στον άχαρο ρυθμό της κι οι άνθρωποι φοράνε τους καθωσπρέπει ρόλους τους. Μην περιμένεις τίποτα. Άγνωστες μουσικές με ρίχνουν κάτω. Πώς δεν ακούς το φως που γλιστράει κι ανασταίνεται σαν αίμα μέσα απ’ τους ίσκιους του μεσημεριού του Χρυσού Αιώνα του Περικλή; Ερευνούμε φίλοι μου δίπλα στους απέθαντους προγόνους μας για να βρούμε πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς …

ΚΛΑΡΙΣΕ~Του Χριστόφορου Τριάντη~

Η Κλαρίσε δούλευε σαν δακτυλόγραφος σε μια εταιρεία. Έμενε μαζί με άλλες τέσσερις κοπέλες σ’ ένα μικρό διαμέρισμα,στη Μπραζίλια.Κυριολεκτικά ήταν η μια πάνω στην άλλη.Η Κλαρίσε δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί ήταν ένα φτωχό κορίτσι από την επαρχία και έπρεπε να μοιράζεται το ενοίκιο και τα έξοδα.Μια μέρα τηλεφώνησε στον διευθυντή της και του είπε πως έπρεπε να μείνει κλινήρης,γιατί ήταν άρρωστη.Αυτή η απουσία από τη δουλειά ήταν μια μικρή ευτυχία.Επιτέλους μόνη.Έφτιαξε καφέ και βγήκε  στο μπαλκόνι.Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη  πολλές φορές κι είδε πόσο όμορφη ήταν.Τραγούδησε, χόρεψε.Κατάλαβε πώς ήταν  η ελευθερία για μια νέα γυναίκα.Ήξερε ότι αυτό θα διαρκούσε λίγο,για την Κλαρίσε όμως,ήταν πάρα πολύ.
Τριάντης Χριστόφορος


 (η φωτογραφία από το διαδίκτυο)