Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διήγημα:Κάτι στον τρόπο της~Της Τζίνας Ψάρρη~Η μουσική της. Ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα σαρώνει τη μοναξιά που περικλείει τη ζωή της. Ένα κύμα ογκούμενο, για να κρύψει τον θλιβερό ορίζοντα. Ορίζοντα που δεν έχει λόγο ύπαρξης χωρίς πιάνο.
Η Αγγελίνα γυρνούσε και ξαναγυρνούσε στο πιάνο, αλλιώς ασφυκτιούσε. Διαφωνούσα. Δεν έπρεπε να πω γνώμη; Παιδί της αδελφής μου ήταν, η μοναδική ανιψιά μου. Αδέξιο το σώμα της, αβέβαιο. Έτσι γεννήθηκε, με αναπηρικές παραμορφώσεις. Ισχίο και κάτω άκρα λαβωμένα. Πάνω σε μπαστούνια ακουμπισμένη η δεκάχρονη κοντούλικη ζωή της. Με μόνη ενθουσιώδη ευκαμψία στα δάχτυλα των χεριών. Κίνηση γεμάτη χάρη σε άσπρα και μαύρα πλήκτρα. Και μια αόριστη αίσθηση μεταξύ πανικού και έξαψης να πλανιέται στον αέρα μαζί με τις νότες. Κάτι στον τρόπο της υπαινισσόταν αυτοπροβολή. Ότι αυτό που έκανε, το έκανε καλά. Θα έπρεπε να νιώθει έτσι, θα έπρεπε να ξέρει πως υπάρχει κάτι για το οποίο όφειλε ν” αγωνιστεί. Κι όλο διάλεγε μοτίβα που η λυπημένη τους αρχή μεταλλασσόταν σε σχεδόν χαρούμενο τέλος. Το σώμα εγκατέλειπε προοδευτικά, το μυαλό ανύψωνε σκαλί-σκαλί.
Η αδελφή μου, η Νένα, παρακολουθούσε με ενθουσιώδη προσδοκία. Εγώ ανησυχούσα μόνο. Ο βροντερός καταρράκτης της μουσικής, οδηγούσε την Αγγελίνα σε μια γλυκιά απομόνωση. Αυτό χρειαζόταν; Όχι, πίστευα ακράδαντα. Ήθελα να φωνάξω πως μόλις σβήσει η μουσική, σιωπή είναι αυτό που μένει. Στον πίνακα της καθημερινότητας που με τόσο ζωηρά χρώματα ζωγράφιζαν οι δυο τους, η μουσική ήταν η μία και μοναδική, ούτε κουκιδάκι ανθρώπου δεν αχνοφαίνονταν πουθενά. Καταλάβαινα: οι νότες δεν πληγώνουν.
Χρόνο με το χρόνο, μετράω αδιάκριτα βλέμματα να καρφώνονται επάνω της. Διαβάζω τον οίκτο μέσα τους, την ψεύτικη μεγαλοψυχία, αυτή που υπάρχει μόνο για να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος. Καταλαβαίνω από τι θέλει να την προφυλάξει η Νένα, συμπονάω μα δεν συμφωνώ. Παιδιάστικος, αγνός ενθουσιασμός, να τρέχει επάνω στη μείζονα κλίμακα του Ντο, γοργές αλληλουχίες αρμονίας να γεμίζουν την καρδιά της γαλήνη. Παράξενος, ζωηρός ήχος που μόνο απ” τα δικά της δάχτυλα παίρνει ζωή. Ξεχνιόταν μέσα στο δέος. Σκέτη ευτυχία. Αύρα απαλή σαν ανάσα. Ζάχαρη άχνη να πασπαλίζει το κάθε πάτημα σωστής νότας. Η αδελφή μου να χειροκροτά με μανία. Γιατί ξέρει, όταν ακούς το χειροκρότημα, δεν ψάχνεις να βρεις τι κίνητρο έχει. Επουλωμένα τραύματα που ξεθωριάζουν κρυμμένα πίσω από παρτιτούρες, αυτό ήταν το σχέδιό της. Να διώξει όλους τους φόβους της λαβωμένης μοναχοκόρης της με τις νότες. Κι η Αγγελίνα, να μάθει να βρίσκει παρηγοριά σε ό,τι μπορούσε να το κάνει μουσική.
» Η μικρή μου, μια μέρα θα παίζει Μπαχ και Σούμπερτ» έλεγε η Νένα, «θα γίνει μια νέα Μπαχάουερ κι ο κόσμος θα την παρακολουθεί εκστασιασμένος».
«Θα τις παίξω όλες τις μελωδίες που αγαπάς μαμά», αποκρινόταν η μικρή. Γιατί τίποτε δεν μετρούσε περισσότερο απ” το να είναι χαρούμενη η μαμά. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως θα πρέπει να κρατά και να ξανακρατά τον αμείλικτο ρυθμό του χρονόμετρου στην εντέλεια. Έτρεχαν τα δάχτυλά της παντού, όχι μόνο στο κλαβιέ μα και πάνω στα έπιπλα, στο πόδι της, στην τρυφερή κοιλιά της μαμάς.
«Τι κρίμα άγγελέ μου, εδώ που παίζεις δεν βγαίνει ήχος». Απαλή επίπληξη, μητρική παρότρυνση να επιστρέψει το παιδί στην πραγματική εξάσκηση.
«Βγαίνει ήχος μαμά, εγώ τον ακούω». Απάντηση που έστελνε την Νένα στον παράδεισο. Δικαίωση για την ορθή απόφαση. Κι απόλυτη λήθη στη ζωή. Εκεί που δεν υπάρχει.
Και στο σχολείο, το διάλειμμα αλλιώς. Τρεχαλητά με τα πόδια για όλους, με τα δάχτυλα για την Αγγελίνα. Αόρατες νότες πάνω στο θρανίο, χαμένη στον δικό της κόσμο, τον φτιαγμένο από συγχορδίες. Η επίγνωση της διαφορετικότητας, σπαθιά στο στέρνο. Μα και αίσθημα μεθυστικό: μόνο εκείνη να ξέρει τα μυστικά του πιάνου και κανένας άλλος. Ανακουφιστική προσέγγιση, σιγουριά ότι υπάρχει ζωή και αλλού.
Δεν είχα δίκιο. Το αίσθημα τάξης που ο καθένας επιβάλλει στον εαυτό του, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το αυταπόδεικτο δεν το επινοείς. Απλά, υπάρχει.

Τζίνα Ψάρρη
Αναδημοσίευση από: http://fractalart.gr/tzina-psarri-short-stories/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

~Ένα ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου~

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

~Αναζήτηση~ 

 Εξαϋλώθηκαν τα συναισθήματα
 λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

 Πέτρωσε η καρδιά
 παρά την θέρμης.

Βούρκωσε η σκέψη
 στο βάλτο της λησμονιάς. 

 Σε μια πικραμένη ανατολή
 έδυσε το φεγγάρι σου.

 Και συ μόνη περιπλανιέσαι
στα πέρατα του απείρου
 ψάχνοντας άλλα σύμπαντα.

 Παρασκευόπουλος Γιάννης ~Σιωπηλός άγγελος~

Γράφουν οι:Μαριάνθη Παπάδη &' Μαριάνθη Πλειώνη
Το έντονο κορνάρισμα από το μπλε Golf, που κινούνταν σαν αστραπή στη Λεωφόρο Κηφισίας έκανε τους οδηγούς να κοιτάνε με απορία τους επιβάτες του, μόλις αυτό βρισκόταν πίσω, πλάι, μπροστά τους. Στο κάθισμα του οδηγού ο Ιάσονας κάθιδρος προσπαθούσε να περάσει, όσο πιο γρήγορα μπορούσε ανάμεσα από τα υπόλοιπα οχήματα, που ανέβαιναν κι αυτά προς τα πάνω. Δίπλα του σωριασμένη με ζωγραφισμένη την αγωνία στο αναψοκοκκινισμένο της πρόσωπο η ετοιμόγεννη Πηγή δάγκωνε τα χείλη της από τις σουβλιές που τρύπαγαν τα σωθικά της οι μικροί κοφτοί πόνοι. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει με κλαούρικο* βλέμμα στο σύζυγό της, «πως τα νερά έσπασαν», όπως συνηθίζεται να λένε οι γυναίκες, μόλις φτάσει η μαγική εκείνη ώρα της γέννησης. Κάποιες ώρες αργότερα οι δυο τους παρέα με τα παππούδια, τις γιαγιάδες, αδέλφια και το υπόλοιπο σόι, η ελληνική υποδοχή των βρεφών σε όλο της το μεγαλείο, κοίταζαν με λατρεία το άγνωστο μέχρι τότε πλασματάκι τους. Έν…

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ του Χριστόφορου Τριάντη

Στο τραπέζι του δασκάλου, υπήρχαν σύκα και δροσερό νερό. Καθόταν κάτω από τον πλάτανο της σχολής. Ένας νέος ήρθε να τον δει.Τον πλησίασε. «Ήρθα να γραφώ στη σχολή.Μόνο κοντά σας,θα βρω την αλήθεια». «Ποια  αλήθεια;» «Πώς θα γίνω άριστος!» «Άκου νέε,για να το επιτύχεις αυτό, πρέπει να ακολουθείς σε όλη τη ζωή,κάποιες αρετές.Πρώτα να ‘σαι γενναιόδωρος,  έτσι θα κερδίζεις ανθρώπους.Μετά είναι η ειλικρίνεια,να μη λες ψέματα,στους άλλους και τον εαυτό σου.Ακόμα, χρειάζεται να καλλιεργείς  την εξυπνάδα σου , για ν’ αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Υπάρχει και η αρετή της ευσπλαχνίας , αν την “εξασκείς” οι φτωχοί θα σ’ αγαπούν πραγματικά. Τέλος,  ο σεβασμός, αν σέβεσαι τους ανθρώπους  και τον Θεό,  θα γίνεις σοφός».