Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρία ποιήματα,του Κώστα Καρούσου


                                                          
Ήρθες..

Ήρθες του νόστου πρωτόπλαστη
με πλήρη εξάρτηση λέξεων
ευλογίας-αρμονίας-θανάτου !!

όπως γιατρεύεις τις αποστάσεις
κι απασφαλίζεις τις ιδέες
κύτταρο-φιλί-κάνιστρο !!
με την αντιστροφή του ήλιου,
με πλήρη αφύπνιση σώματος,
ηδονής-υδρίας-απέραντης !!
Κ.Καρούσος..16/7/2016 Των αγρών το φέγγος...

Των αγρών το φέγγος ελαχτάρησα,
μεγάθυμο στου στίχου το κατώφλι
ορθωμένο θυμίαμα των αιώνων...


Την καρδιά μου εμοίρασα στο θάμπος
της μηλόσαρκης ευγένειας των σχημάτων,
και στην ανθοφόρα δίκη της φύσης...

Φως λαχταριστό με σάρκα γη
με σκαλωσιές από λιοπύρι απάνεμο
του κόσμου η αμύρωτη λαχτάρα.!!!..
Κ.Καρούσος [ Τρεις Ωδες ]Ωδή Πρώτη

Ω δύναμη του Λόγου, τα νεφρά σου
πειθαρχείς, το χρόνο στο κατάκρημνο
φιλί σου πάντοτε πώς ημερεύεις;
Πώς την ακοή σου να φέρω μέσα μου
στην κραυγή των εκλείψεων, διάκοσμος
να ξεχύνεσαι ή κοχλασμός της γης;
Συ σπας την εφταχρωμία της ψυχής
μπρος - πίσω ψηλαφείς τ’ ανάστημά σου
τ’ αύριο δεν ξέρεις πόσο θα ‘ναι κοντά
10)Σ’ ένα δειλινό ψάρεμα του κύκνου
χλωμό πάθος διαστέλλεις την όρεξη
δεν κρώζει κανείς μήτε κι ο άνθρωπος
Ο Προμηθέας σου πρώτη μετώπη
γλυκό κεράσι στο κέντρο του ήλιου
με τον ήχο ξεφεύγοντας ηρεμείς
Ο φλοίσβος περιχυμένος τη ροή σου
ντροπαλόμορφη ψυχή φεγγαρίζει
την αλόγχιστη μούσα των παιδιών σου
Είσαι τ’ ασύμμετρο ποίημα, το σκεύος
20) που θηρεύει γόνους και διαφάνεια                          
στον υπερούσιο χτύπο της άνοιξης
Μιαν απορία στα χείλη του κόσμου
συνακόλουθο βουητό ή διάπυρος
πόνος εκκολάπτεις την ιστορία
Αποφυλλίζεις την κίνηση τόσων
λειτουργιών στην έγκυο μεθόριο
του νου, σαν κατακάθεσαι μέσα μας
Ένας λεπτός χείμαρρος υψηλόκορμης
ευφροσύνης απαλύνει τις μέρες
30) που σμίγουν τη διάρκεια της ορμής σου
Ποιος ξέρει, θ’ αποκαλυφθείς βαθιά μου
σα γεύση πρωτουργός ή δροσερή κορφή
του κόσμου, στο πέρασμα της έγνοιας του
Παίρνω το φως απ’ τη μορφή σου, πολλές
αυγές την πολιτεία ξεσποριάζοντας,
ώριμες ελαιογραφίες δικές σου
Αιώνιε τοκετέ θολωτού τάφου,
πού θρέφεις πολύανθο το δοξάρι
όταν το μάτι σου πέφτει μέσα μας;
40) Έλα, μην ακούς παρά τον οίστρο σου,
πάρε την έκφραση της ηλικίας σου,
έγνοιες κορμοστασιές θα σε φυλάνε,
Μην αργείς• ώρες λεπιδοτρέμουλες
λιχνίζουν τ’ αύριο· δεν αποκρίνεται
κανείς προτού συλλάβεις το μέγεθος.

 Κώστας Καρούσος


 (art-work Κώστας Καρούσος)
                                                     Ο Κώστας Γεωργίου Καρούσος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλ/νίας. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στον Αστακό, στην Αθήνα φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη και μετά στην Κ.Τ.Ε. (Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών) (1971-1974) Σχέδιο - Ιστορία Τέχνης - Ελεύθερο Σχέδιο.
Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη δημοσιογραφία, με την ποίηση και τη ζωγραφική από νωρίς.
Έχει εκδώσει δώδεκα (12) ποιητικές συλλογές:
"Ορίζοντες", Αθήνα 1985, "Χιροσίμα", Αθήνα 1985, "Πορεία", Αθήνα 1986.
"Οι επόμενες τέσσερις", "Στις παραμέτρους των οριζόντων" (Αθήνα 1987),
"Τραγουδώντας την εποχή μας" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1989),
"Στη διάρκεια του φωτός" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1992),
"Στο ρίγος της πολιτείας" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1992) -αποτελώντας μια ενιαία βιωματική-εννοιολογική-λυρική ενότητα- εκδόθηκαν σε Β΄ έκδοση το 1996 (εκδ. Πάραλος) με τον τίτλο "Τέσσερις συλλογές", με 18 έγχρωμους πίνακες στο εξώφυλλο του ποιητή και πέντε σκίτσα του ίδιου, και σε Γ΄ έκδοση (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2009) με άλλη διάταξη και συμπύκνωση του στίχου.
Οι επόμενες συλλογές "Ψυχή μου διάσπαρτη, ωδή πρώτη" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1993), "Σαν αλκυονίδα σκέψη, ωδή δεύτερη" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1994), "Ανεξερεύνητες οδύνες, ωδή τρίτη" (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1994), εκδόθηκαν σε β΄ έκδοση το 1999 (εκδ. Σελάνα/Πειραιάς) με τον τίτλο "Τρεις ωδές", σε μετάφραση-απόδοση στην αγγλική γλώσσα από τη λογοτέχνιδα Μαντώ Κατσουλού, με 19 έγχρωμους πίνακες στο εξώφυλλο και 9 σκίτσα στο εσωτερικό, έργα του ποιητή.
Η τρίτη έκδοση έγινε το 2008 (εκδ. Πάραλος), με 20 έγχρωμους πίνακες στο εξώφυλλο και 15 σκίτσα του ίδιου, χωρίς την απόδοση-μετάφραση στην αγγλική γλώσσα. "Της χώρας μου, της ψυχής και του επέκεινα", εκδόσεις "Δρόμων", Αθήνα 2011 με 5 τοιχογραφίες, 2 πίνακες λαδόχρωμα και 2 σκίτσα του ποιητή. Εισηγητής-διοργανωτής-συντονιστής του Συμποσίου Ποίησης των λογοτεχνικών περιοδικών της Αθήνας από το 1997. Το 10ο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" (9-10 Νοέμβρη 2006).
Η εισήγηση "Το έργο μιας 12ετίας - Μια συνοπτική ματιά" δημοσιεύτηκε στο περ. Νέα Σκέψη, 3ος-4ος/2007, τεύχ. 492(4), σσ. 137-141. Έχουν συμμετάσχει -κατά καιρούς- τα λογοτεχνικά περιοδικά (Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη, Αιολικά Γράμματα, Φθιωτικός Λόγος, 3η Χιλιετία, Κουάριος, Κελαινώ, Ίαμβος, Έρευνα, Εμβόλιμον, Νέα Αριάδνη, Μοριάς, Ρέμα της Ποίησης) οι φορείς Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος "Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη" και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Πολλά δοκίμιά του, ποιήματα και βιβλιοκριτικές δημοσιεύτηκαν στα γνωστά περιοδικά καθώς και στην εφημ. "Τα Μετέωρα" της Καλαμπάκας. Παρουσιάστηκε 9 φορές τηλεοπτικά: Μακεδονία - Τηλε-Τώρα - Blue Sky και 15 φορές από ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας: Δίαυλος 10 - 9,84 - 9,41 - ΕΡΑ, 5ο Πρόγραμμα, SUPER, - Κεφαλονιάς, Πέλλας, Αγρινίου, Ράδιο Πάφος (Κύπρου), κ.α., από μαζικούς φορείς - Δήμους και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Καλλιθέα).
Έχει κάνει δύο (2) ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές, όπως των ετών 1989-1990 με δώδεκα φορείς της Κοινής Ωφέλειας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, των Δήμων Πετρούπολης, Καματερού κ.λπ.
Διοργάνωσε από το 1995 έως σήμερα πλέον των 70 παρουσιάσεων ημερίδων - εκδηλώσεων στις αίθουσες της Αθήνας, για τους: Γιώργο Παναγουλόπουλο, Τάκη Σκανάτοβιτς, Ιάκωβο Ρήγα, Μιχάλη Σταφυλά, Ηλία Σιμόπουλο, Δημοσθένη Ζαδέ, Γεώργιο Αθάνα, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, Γεώργιο Δελή, Χρήστο Κουλούρη, Νίκο Ανώγη, Θεόδωρο Τρουπή, Λούλα Κωνσταντινίδου, Διονύσιο Κωστίδη, Οδυσσέα Ελύτη, Θανάση Παπαθανασόπουλο, Άννα Κελεσίδου, Γεώργιο Κάρτερ κ.ά., ακόμη (με τα γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά) και τα Πολιτιστικά Κέντρα ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και το ΚΕΣ της ΔΕΗ, το 1ο και 2ο Συμπόσιο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (18-19 Δεκ. 2001 και 10-11 Δεκ. 2003) στην Αθήνα, τα υλικά τους δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα περιοδικά Νέα Αριάδνη (τεύχ. 33, Ιαν.-Μάρτ. 2002) και 3η Χιλιετία (τεύχ. 19, Ιαν.-Φεβρ.-Μάρτ. 2004).
Συνολικά, έγιναν πλέον των 450 ομιλιών στις λογοτεχνικές του διοργανώσεις. Υπήρξε επί 5ετία αντιπρόεδρος στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, ιδρυτικό μέλος και κατόπιν γραμματέας (1998-2001) της Ένωσης Αιτωλ/νάνων Λογοτεχνών.
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των περιοδικών επί 10ετία (1997-2006) του Συμποσίου Ποίησης της Αθήνας.
Ίδρυσαν Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι: Δημ. Καραμβάλης - Διευθυντής, Κώστας Καρούσος, Μαριάνα Καραμβάλη, με την επωνυμία "Αναζητήσεις και προβληματισμοί" από 30 Οκτωβρίου 2006 έως 22 Απριλίου 2008 εκδίδοντας το περ. Νέα Σκέψη.
Διοργάνωσε, συντόνισε και επιμελήθηκε τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις των εκδηλώσεων:
α) για τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο "Στοά του Βιβλίου", 28/2/2003. Δημοσιεύτηκε ένθετο στο περ. "Νέα Σκέψη", Ιούνιος-Αύγουστος 2003.
β) για τον Γεώργιο Δελή 20-10-2004 Αίθουσα Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν (Πλάκα), χορηγία των ομογενών του Illinois (πρωτοβουλία του συνεπίθετου Γιώργου Δελή, γ.γ. του Πολ. Συλλ. "Στρατοκόπος" - Αμερική), εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2006.
γ) για τη Λούλα Κωνσταντινίδου στη Στοά Βιβλίου 13-12-2001 και 14-11-2007 χορηγία του Μουσείου "Γ. Δροσίνη" (Κηφισιά) (προεδρία Ελένης Βαχάρη), εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2008.
δ) για τον Διονύσιο Κωστίδη 4-5-2010 "Παρνασσός", χορηγία του ιδίου πρ. Προέδρου Εφετών Δ. Κωστίδη, εκδ. Δρόμων, Αθήνα 2010.
Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής της Ε.Ε.Λ. του βραβείου Μάρκου Αυγέρη (πεζό και ποίηση).
ε) για τον Κυριάκο Βαλαβάνη, Εταιρία Έλληνων Λογοτεχνών χορηγία του ιδίου, εκδ. Εχέδωρος Θεσσαλονίκης 2013.
Το έργο του έχει ανθολογηθεί σε περισσότερες από 15 ανθολογίες εντός και εκτός της χώρας, των περιοδικών Πνευματική ζωή, Αιολικά Γράμματα, Νέα Σκέψη, Νέα Αριάδνη, της Ένωσης Αιτωλ/νων Λογ., στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση κ.α. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον ομότ. καθηγητή Μουσικολογίας του Αριστοτελείου Παν. Θεσ/νίκης και δ/ρα Φιλοσοφίας Δημήτρη Θέμελη και απο τον Βασίλη Παπακώστα μουσικοσυνθέτη-πρώην δικαστικό λειτουργό και τον Στέφανο Γεωργιάδη, μουσικοσυνθέτη.
Συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΥΔΑΠ τον Δεκέμβρη του 2014. Υπήρξε γενικός έφορος και γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Λ και τον Οκτώμβρη του 2014 εξελέγη πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Είναι μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" και της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
Είναι παντρεμένος με την Γεωργία το γένος Παππά και έχουν ένα γιο, τον Γεώργιο-Ιωάννη Καρούσο. Είναι ανέκδοτο όλο το δοκιμιακό και βιβλιοκριτικό έργο του. Ποιήματα του αποδόθηκαν  Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

Τίτλοι
(2013) 10 χρόνια συμπόσια ποίησης, Δρόμων
(2011) Της χώρας μου, της ψυχής και του επέκεινα, Δρόμων [κείμενα, εικονογράφηση]
(2009) Τέσσερις συλλογές, Πάραλος
Λοιποί τίτλοι
(2010) Συλλογικό έργο, Διονύσης Κωστίδης: Το έργο και η προσωπικότητά του, Δρόμων [επιμέλεια]
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

~Ένα ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου~

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

~Αναζήτηση~ 

 Εξαϋλώθηκαν τα συναισθήματα
 λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

 Πέτρωσε η καρδιά
 παρά την θέρμης.

Βούρκωσε η σκέψη
 στο βάλτο της λησμονιάς. 

 Σε μια πικραμένη ανατολή
 έδυσε το φεγγάρι σου.

 Και συ μόνη περιπλανιέσαι
στα πέρατα του απείρου
 ψάχνοντας άλλα σύμπαντα.

 Παρασκευόπουλος Γιάννης ~Σιωπηλός άγγελος~

Γράφουν οι:Μαριάνθη Παπάδη &' Μαριάνθη Πλειώνη
Το έντονο κορνάρισμα από το μπλε Golf, που κινούνταν σαν αστραπή στη Λεωφόρο Κηφισίας έκανε τους οδηγούς να κοιτάνε με απορία τους επιβάτες του, μόλις αυτό βρισκόταν πίσω, πλάι, μπροστά τους. Στο κάθισμα του οδηγού ο Ιάσονας κάθιδρος προσπαθούσε να περάσει, όσο πιο γρήγορα μπορούσε ανάμεσα από τα υπόλοιπα οχήματα, που ανέβαιναν κι αυτά προς τα πάνω. Δίπλα του σωριασμένη με ζωγραφισμένη την αγωνία στο αναψοκοκκινισμένο της πρόσωπο η ετοιμόγεννη Πηγή δάγκωνε τα χείλη της από τις σουβλιές που τρύπαγαν τα σωθικά της οι μικροί κοφτοί πόνοι. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει με κλαούρικο* βλέμμα στο σύζυγό της, «πως τα νερά έσπασαν», όπως συνηθίζεται να λένε οι γυναίκες, μόλις φτάσει η μαγική εκείνη ώρα της γέννησης. Κάποιες ώρες αργότερα οι δυο τους παρέα με τα παππούδια, τις γιαγιάδες, αδέλφια και το υπόλοιπο σόι, η ελληνική υποδοχή των βρεφών σε όλο της το μεγαλείο, κοίταζαν με λατρεία το άγνωστο μέχρι τότε πλασματάκι τους. Έν…

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ του Χριστόφορου Τριάντη

Στο τραπέζι του δασκάλου, υπήρχαν σύκα και δροσερό νερό. Καθόταν κάτω από τον πλάτανο της σχολής. Ένας νέος ήρθε να τον δει.Τον πλησίασε. «Ήρθα να γραφώ στη σχολή.Μόνο κοντά σας,θα βρω την αλήθεια». «Ποια  αλήθεια;» «Πώς θα γίνω άριστος!» «Άκου νέε,για να το επιτύχεις αυτό, πρέπει να ακολουθείς σε όλη τη ζωή,κάποιες αρετές.Πρώτα να ‘σαι γενναιόδωρος,  έτσι θα κερδίζεις ανθρώπους.Μετά είναι η ειλικρίνεια,να μη λες ψέματα,στους άλλους και τον εαυτό σου.Ακόμα, χρειάζεται να καλλιεργείς  την εξυπνάδα σου , για ν’ αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Υπάρχει και η αρετή της ευσπλαχνίας , αν την “εξασκείς” οι φτωχοί θα σ’ αγαπούν πραγματικά. Τέλος,  ο σεβασμός, αν σέβεσαι τους ανθρώπους  και τον Θεό,  θα γίνεις σοφός».