Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
                               Αντώνης Χρ.Περδικούλης,Τα Φώτα Στα Νερά
                     
                                                   
                             https://issuu.com/lewnidasskylitzhs/docs/perdikoylis_final_e-book_


                                                      
Δείγμα γραφής:


                                          
                                                   
ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Η   πληγή του ονείρου ξανανοίγει
 Η νύχτα σαβανώνει τα βουνά
Μεσοστρατίς ελλοχεύει ο άνεμος
Εκκωφαντικός με το λιγνό του άτι
Οι καρδιές παλιννοστούν στο διάσελο
Ούτ’ ένα λάλημα ούτε κι αχός
Τα ελέη του ονείρου σεργιανίζουν
Ανάβουν  τους φανούς της νύχτας..
                                            


                                                              
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΟ

 Μετά τον έσπερο ο παφλασμός
Κρουνός βαρύς σαν κέρβερος
Πείνασα κι έψαξα τους λιγοστούς
Να φάω λωτούς κι ανάβλεψα
Τότε μεθούσε στην ποταμιά
Με ‘ μυγδαλιά και δυόσμο η άνοιξη
Ήταν αστεία και χαρωπή
Κόρη σκυφτή πάνω στα βρύα
Μα τώρα γύρνα να δεις που εχάθη
Χυμάνε λύκοι, ψυχή, τα λάθη..
                                          
                                                             

ΤΗΣ ΧΛΟΗΣ

Ένας  αλλοπαρμένος άνεμος
Απλώνει ρίγη στα κορμιά
Τρυγά καρδιές
Παίζει κουπιά
Κιθάρες αφρογάλαζες
Σε αβρούς λυγμούς μοιράζεται
Της Χλόης τα χρυσόμαλλα
                          Κεντά ερωτοκορδέλλες..
                                  

                           
  ΜΙΑ ΙΔΕΑ

 Μια  ιδέα
  Κουβαλά τον Λόγο
  Σέρνει
  Μεγάλες πέτρες
 Φυλάγει
 Ψωμωμένα όνειρα
 Σφιγμένες γροθιές
 Σαν ουρανός αθλητής
                          Σαν ποταμός ξιφομάχος.  
                                              
1.         <<Κάποιες κριτικές ματιές στο ποιητικό έργο του Αντώνη Χρ.Περδικούλη>>
       Το δίχως άλλο βρισκόμαστε μπροστά σ’έναν αληθινό ποιητή, που φέρνει κάτι καινούργιο στη Νεοελληνική Ποίηση. Νοιώθει την Τέχνη σαν χρέος του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και τον ποιητή ζωσμένον απ’ τις ευθύνες του.. Ποίηση με νεύρο, με μηνύματα κι έναν έξοχα δομημένο λόγο..»
Μιχάλης Σταφυλάς, 1988 « Πνευματική Ζωή και ΔΙΝΛ».

2.          « Ο Αντώνης  Περδικούλης είναι ένας αληθινός ποιητής, λυρικός, ρεαλιστής ,που δεν απορρίπτει τον επαναστατικό ρομαντισμό. Ο στίχος του θυμίζει καλές μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών.  Δρα σε διονυσιακό  τοπίο, που το μεταφέρει παντού..»
Δημήτρης Μητρόπουλος,1998, Δημοσιογράφος.

3.        «..Ποίηση βιωματική, ως απόρροια μιας πολυσχιδούς δραστηριότητας με τεράστιες μεταπτώσεις είναι το έργο του Αντώνη  Περδικούλη..»
 ΚώσταςΜπεκιαρόπουλος,2003, εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λαρίσης.


                                                            ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΧΡ. ΠΕΡΔΙΚΟΥΛΗ

Γεννήθηκα στην Λάρισα το 1964. Μεγάλωσα στην Αγυιά, όπου και έκανα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Ακολούθησε η φοίτησή μου στην Παραγωγική Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων.
Πρωτοεμφανίστηκα στα Γράμματα τον Φεβρουάριο του 1980, δημοσιεύοντας
πρωτόλεια ποιήματα στην τοπική εφημερίδα «Αγιώτικα Νέα» και στο πολιτιστικό-
ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» του Κώστα Σπανού.
Ακολούθησε η γνωριμία μου με την «Θεσσαλική Εστία» του Μιχάλη Σταφυλά(
μετέπειτα «Πνευματική Ζωή»)το 1981, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο μου ποιητικό βιβλίο «Δέκα Φιλήματα για Συναυλία», όντας ακόμα μαθητής στο Λύκειο. Με την Πνευματική Ζωή διατηρώ συνεργασία έως και σήμερα. Ακολούθησαν τα ποιητικά έργα: «Αλισάχνη», «Γράμμα στον άνθρωπο από σταφύλι», « Ο Ξανθός Αύγουστος και η Ηλέκτρα», «Απόψε ο Αίολος κοιμήθηκε νωρίς», « Ο Αναχωρητής» και «Αόρατος Ήλιος» και «Θλίψης Τρόπαια». Έτοιμα προς έκδοση είναι τα πεζά «Νυχτερινά κείμενα» και «Μονόλογοι Αυτοεξορίας», με στοχασμούς , κριτικά κείμενα, και αισθητικά δοκίμια για την ποίηση. Επίσης εν πλώ βρίσκεται η μεταφραστική μου άσκηση Ρουμάνων λυρικών ποιητών, μια πολύχρονη κι επίπονη προσπάθεια απόδοσης ποιητικής ανθολογίας από την ρουμανική στη νεοελληνική γλώσσα, καθώς και ένα χειρόγραφο με Τροπάρια Αγίων της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, που συνέγραψα για να ψάλλονται σε βυζαντινή μουσική.

Από το 1982 άρχισε μια συνεχής και παράλληλη λογοτεχνική συνεργασία με διάφορα έγκριτα έντυπα Λόγου και Τέχνης σε μηνιαία ή διμηνιαία ή ετήσια βάση:
«Ηπειρωτική Εστία» του Δημοσθ. Κόκκινου, «Θρακικά Χρονικά» του Στέφανου Ιωαννίδη, «Γραφή» του ΠΟΔΛάρισας, «Νέα Εστία» του Πέτρου Χάρη, καθώς και με άλλα περιοδικά και εφημερίδες όπως «Αγυιά», «Ο Τύπος της Αγυιάς», «Ποιητικό Φως» και «Πνευματική Λάρισα» της ΕΛΟΣΥΛάρισας, «Ελευθερία Λαρίσης», «Ημερήσιος Κήρυκας» και «Φιλολογική Πρωτοχρονιά» των αδερφών Μαυρίδη.
Σήμερα διατηρώ τακτική συνεργασία με τα λογοτεχνικά περιοδικά ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ Αθηνών , Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κοζάνης την εφημερίδα Ανατολή και τα ηλεκτρονικά Φύλλα «Αγιώτικα Νέα» και «Microstory».
Ασχολήθηκα συστηματικά με το ποιητικό έργο του Τάκη Βαρβιτσιώτη, δημοσιεύοντας δέκα λογοτεχνικά δοκίμια σχετικά.
Στα έργα μου η τεχνοτροπία αρχικώς υπήρξε υπερρεαλιστική, μετασχηματίστηκε όμως στα επόμενα σε ρομαντική-συμβολιστική , για να αποκρυσταλλωθεί από τον «Αόρατο Ήλιο» και μετά σε καθαρά συμβολιστική , με αδιάλλειπτη την λυρική έξαρση της υπερρεαλιστικής εικόνας και την αφαιρετική γραφή κυρίαρχη.
Στις χειρόγραφες εργασίες μου χρησιμοποιώ το πολυτονικό σύστημα γραφής, όντας θερμός θιασώτης της ωραίας ιστορικής ορθογραφίας.
Κρίσεις και απόψεις για το έργο μου έγραψαν έγκριτοι Νεοέλληνες λογοτέχνες, όπως: Δημοσθένης Κόκκινος, Μιχάλης Σταφυλάς, Κώστας Σπανός, Δημήτρης Μητρόπουλος, Κώστας Μπεκιαρόπουλος, Δήμητρα Μπαρδάνη, Ηλίας Κατσάνος, Γ. Πολ. Παπαδάκης, Νίκος Ψημμένος , Άγγελος Πετρουλάκης.

   *Τα φώτα στα νερά, Εκδόσεις Διάνυσμα,2016
Διαβάζεται δωρεάν:https://issuu.com/lewnidasskylitzhs/docs/perdikoylis_final_e-book_
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

~Ένα ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου~

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

~Αναζήτηση~ 

 Εξαϋλώθηκαν τα συναισθήματα
 λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

 Πέτρωσε η καρδιά
 παρά την θέρμης.

Βούρκωσε η σκέψη
 στο βάλτο της λησμονιάς. 

 Σε μια πικραμένη ανατολή
 έδυσε το φεγγάρι σου.

 Και συ μόνη περιπλανιέσαι
στα πέρατα του απείρου
 ψάχνοντας άλλα σύμπαντα.

 Παρασκευόπουλος Γιάννης ~Σιωπηλός άγγελος~

Γράφουν οι:Μαριάνθη Παπάδη &' Μαριάνθη Πλειώνη
Το έντονο κορνάρισμα από το μπλε Golf, που κινούνταν σαν αστραπή στη Λεωφόρο Κηφισίας έκανε τους οδηγούς να κοιτάνε με απορία τους επιβάτες του, μόλις αυτό βρισκόταν πίσω, πλάι, μπροστά τους. Στο κάθισμα του οδηγού ο Ιάσονας κάθιδρος προσπαθούσε να περάσει, όσο πιο γρήγορα μπορούσε ανάμεσα από τα υπόλοιπα οχήματα, που ανέβαιναν κι αυτά προς τα πάνω. Δίπλα του σωριασμένη με ζωγραφισμένη την αγωνία στο αναψοκοκκινισμένο της πρόσωπο η ετοιμόγεννη Πηγή δάγκωνε τα χείλη της από τις σουβλιές που τρύπαγαν τα σωθικά της οι μικροί κοφτοί πόνοι. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει με κλαούρικο* βλέμμα στο σύζυγό της, «πως τα νερά έσπασαν», όπως συνηθίζεται να λένε οι γυναίκες, μόλις φτάσει η μαγική εκείνη ώρα της γέννησης. Κάποιες ώρες αργότερα οι δυο τους παρέα με τα παππούδια, τις γιαγιάδες, αδέλφια και το υπόλοιπο σόι, η ελληνική υποδοχή των βρεφών σε όλο της το μεγαλείο, κοίταζαν με λατρεία το άγνωστο μέχρι τότε πλασματάκι τους. Έν…

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ του Χριστόφορου Τριάντη

Στο τραπέζι του δασκάλου, υπήρχαν σύκα και δροσερό νερό. Καθόταν κάτω από τον πλάτανο της σχολής. Ένας νέος ήρθε να τον δει.Τον πλησίασε. «Ήρθα να γραφώ στη σχολή.Μόνο κοντά σας,θα βρω την αλήθεια». «Ποια  αλήθεια;» «Πώς θα γίνω άριστος!» «Άκου νέε,για να το επιτύχεις αυτό, πρέπει να ακολουθείς σε όλη τη ζωή,κάποιες αρετές.Πρώτα να ‘σαι γενναιόδωρος,  έτσι θα κερδίζεις ανθρώπους.Μετά είναι η ειλικρίνεια,να μη λες ψέματα,στους άλλους και τον εαυτό σου.Ακόμα, χρειάζεται να καλλιεργείς  την εξυπνάδα σου , για ν’ αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Υπάρχει και η αρετή της ευσπλαχνίας , αν την “εξασκείς” οι φτωχοί θα σ’ αγαπούν πραγματικά. Τέλος,  ο σεβασμός, αν σέβεσαι τους ανθρώπους  και τον Θεό,  θα γίνεις σοφός».