Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Dhimitër Kokaveshi
ΣΚΙΤΣΟ.

Στο σκοτεινό φόντο και σήμερα οι ακτίνες,… ισχυρές.
Ισχυρές, σε δώσεις συμβιβασμών δεν την κάλυπταν και αντιδρούσε να φορέσει τη καρδιά της.
Την καρδιά της πώς να την σύγκρινε σε σύμβολα σαν ένα είδος χαρτάκι αναγνώρισης πιστοποιητικού γεννήσεως γεμάτο… αδιαφορίες του χαρακτήρα, δεν την έντυναν.
Κι όμως, προσπαθούσε ακολουθώντας πάνω στα δήθεν της… αδιαφορίες, συναντούσε στους ρυθμούς και τα περίεργα συντηρητικά της ζωής.
Μα τόσο, τόσο πιεστικά αυτά, παραμένουν;...
Παραμένουν, σε ρίγους, κι αυτή... τους άντεχε σαν ένα μάθημα της ρουτίνας.
Ποτέ δεν προσπάθησε να αντιδρούσε στις αδιαλλαξίες της κι έτσι, έψαχνε δήθεν σε σύμβολα της ζωής, κι ας δεν την εκφράζουν οι προσποιήσεις όμως, την άγγιζαν,… σε ψύξεις.
Ωχ!... Αυτές, επιβάλλονται των τιμωριών!... …
Έτσι την έντυνε αυτή την ψυχή της, πάνω σε ποτάμια, τιμωριών σκορπούσε και νανούριζε τις τρικυμίες…
Δεν ξέρω αν πνίγονταν η, πνίγοντας... την σκέψη, την οδηγούσε σε ταξίδια, άπειρα και οι σκέψεις, φορτωμένες τις κουβαλούσε πάνω στα κύματα, τις περιτύλιγε και τις φορούσε οδηγώντας σε λανθασμένες ασκήσεις του χρόνου αυτό το ναι!…
Δεν έδενε ούτε με το σώμα μα ούτε της ψυχής της.
Προσποιούταν να μη δημιουργήσει αξιόπιστους συμβιβασμούς και ανησυχούσε στην προσφορά, να ξεκινήσει!…
Με το φως της σκέψης του;!...
Δεν ακολουθούσε και η στενοχώρια;…
Η στενοχώρια, πάντα αξιόπιστη της ανεπάρκειας προς τη στοργή μυστηριωδώς που ούτε οι νύχτες, ούτε οι νύχτες δεν την γέμιζαν μόνον, εκφραζόταν!...Σε εκβιασμούς.
Οι αλήθειες του!...
Ηλιόλουστές κι όμως τις τρόμαζαν τις υποκριτικές ασάφειες και το ψέμα, δε συνεισφέρει του έρωτα, ένιωσα,… τα λάθη μαζί της, να τα προδίδω.
Θυμάσαι!... Δεν ξέρω αν… θυμάσαι τις λίγες στιγμές!... Σύνορα.
Σύνορα σε νόημα και νόμισμα αξίας, δεν θεώρησα ούτε νόμιζα πως η γεύση δρα, στο νου και τη γλώσσα με τον ίδιο παρανομαστή, μη τα βαφτίσεις.
Ενέργειες και αποτέλεσμά θυσίας η αγάπη,... κρατά, και μη την πνίγεις.
Σε φόβους, δεν ζει ο έρωτας!... Λίγο έρωτας!...
Ιδανικός.
Ιδανικός να ανάψει στις σπίθες της, περίμενε να εκραγούν του σύμπαντος οι καταιγίδες παράγουν,… κεραυνούς.
Οι κεραυνοί!...
Φώτιζαν μόνον τις στιγμές σε διάθεση των κεραυνών μη, μη περιμένεις να διαπερνάς μόνον μαζί τους στα σκοτάδια.
Μαζί τους, φωτίζονται σκοτάδια όμως ποτέ, οι κεραυνοί... δεν τα ξεκρέμασαν σε φωτεινότητες στιγμές, ας παίρνουν λίγο, λίγο… φως καλλιεργημένο του μύθου δεν προσαρμόζουν μόνο το γκρίζο.
Γκρίζες στιγμές, σε γκρίζες σκέψεις,... μη φοράς.
Τοπία στενά του έρωτα οι κεραυνοί,… αντίπαλοι, δεν ρύθμιζαν μόνον επαναφόρτιζαν κοπιαστικά το δώρο τους.
Το μεγαλείο του!... Θάμπωσε τον κόσμο, σε αξιώσεις και υποταγές, τις μάζευέ σαν ένα εξάρτημα της ψυχής τους, το φορούσαν ανοιξιάτικα, σε κάθε έργο και επίτευγμα της ψυχής, η έκφραση.
Η έκφραση, σε κλειστώ χώρο... ελευθερίων όπως...
Οι επιστροφές και το άνοιγμα προς το πέλαγος που επικύρωναν, ταξίδια με το κύμα κι αυτή, κουβαλούσε πάνω της κάθε εξέταση επανερχόμενη, αυτός δεν της εξέταζε.
Δεν εξετάζω πετρώματα απ της ψυχής ντυμένα σε λευκά, αυτά, επανορθώνουν, το κάθε προηγούμενο, δεν αναστήνει.
Ωρίμασε στη σκέψη του αυτός, μαζί της,… άγγελος στο έντονο συναίσθημα κυριαρχούσε,… άνασσα.
Dhjk©05-06-2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

~Ένα ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου~

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

~Αναζήτηση~ 

 Εξαϋλώθηκαν τα συναισθήματα
 λες και δεν υπήρξαν ποτέ.

 Πέτρωσε η καρδιά
 παρά την θέρμης.

Βούρκωσε η σκέψη
 στο βάλτο της λησμονιάς. 

 Σε μια πικραμένη ανατολή
 έδυσε το φεγγάρι σου.

 Και συ μόνη περιπλανιέσαι
στα πέρατα του απείρου
 ψάχνοντας άλλα σύμπαντα.

 Παρασκευόπουλος Γιάννης ~Σιωπηλός άγγελος~

Γράφουν οι:Μαριάνθη Παπάδη &' Μαριάνθη Πλειώνη
Το έντονο κορνάρισμα από το μπλε Golf, που κινούνταν σαν αστραπή στη Λεωφόρο Κηφισίας έκανε τους οδηγούς να κοιτάνε με απορία τους επιβάτες του, μόλις αυτό βρισκόταν πίσω, πλάι, μπροστά τους. Στο κάθισμα του οδηγού ο Ιάσονας κάθιδρος προσπαθούσε να περάσει, όσο πιο γρήγορα μπορούσε ανάμεσα από τα υπόλοιπα οχήματα, που ανέβαιναν κι αυτά προς τα πάνω. Δίπλα του σωριασμένη με ζωγραφισμένη την αγωνία στο αναψοκοκκινισμένο της πρόσωπο η ετοιμόγεννη Πηγή δάγκωνε τα χείλη της από τις σουβλιές που τρύπαγαν τα σωθικά της οι μικροί κοφτοί πόνοι. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει με κλαούρικο* βλέμμα στο σύζυγό της, «πως τα νερά έσπασαν», όπως συνηθίζεται να λένε οι γυναίκες, μόλις φτάσει η μαγική εκείνη ώρα της γέννησης. Κάποιες ώρες αργότερα οι δυο τους παρέα με τα παππούδια, τις γιαγιάδες, αδέλφια και το υπόλοιπο σόι, η ελληνική υποδοχή των βρεφών σε όλο της το μεγαλείο, κοίταζαν με λατρεία το άγνωστο μέχρι τότε πλασματάκι τους. Έν…

Κατερίνα Γιαννακοπούλου

3ο Βραβείο Ποίησης 22οΠαγκόσμιο Συνέδριο Ποίησης
ΩΔΗ ΣΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ
Η αυλαία έπεσε πριν ξεκινήσει το έργο επί σκηνής. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Ζούμε σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαρκώς μεταβαλλόμενη. Ο καφτός λίβας εισχωρεί παντού και διαβρώνει τη σκέψη. Οι νύχτες όμως έρχονται κρύες κι “άρρωστες”, οι αστραπές “μαστίζουν” Κι εμείς μαζί τους πλαγιάζουμε στη σάπια πόλη… Κοιμόμαστε υπνωτισμένοι μέσα στο “ζωολογικό μας κήπο”. Οι μαύρες λάμπες του χρόνου σβήνουν η μια μετά την άλλη καθώς φωτίζουν το κλειστό τοπίο της ζωής μας. Ανοίγεις το παράθυρο κι οι θόρυβοι σε πνίγουν. Ασφυκτιάς απ’ τις φωνές του πλήθους…του απρόσωπου πλήθους. Η πόλη τριγυρνά στον άχαρο ρυθμό της κι οι άνθρωποι φοράνε τους καθωσπρέπει ρόλους τους. Μην περιμένεις τίποτα. Άγνωστες μουσικές με ρίχνουν κάτω. Πώς δεν ακούς το φως που γλιστράει κι ανασταίνεται σαν αίμα μέσα απ’ τους ίσκιους του μεσημεριού του Χρυσού Αιώνα του Περικλή; Ερευνούμε φίλοι μου δίπλα στους απέθαντους προγόνους μας για να βρούμε πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς …